För proffs inom industri och lager

Skapa ett trivsamt och funktionellt omklädningsrum

På många arbetsplatser och träningsanläggningar är omklädningsrummet det första man möts av. Det är samtidigt också det sista man ser innan man går hem för dagen. Det är därför av stort värde att denna miljö är välplanerad och känns välkomnande. Att skapa ett funktionellt och attraktivt omklädningsrum är inte svårt, men det finns några saker som du bör tänka på när du planerar och inreder rummet. 

När du ska inreda ett omklädningsrum ska du börja med att titta på ytan. Hur stort är rummet som ska inredas och hur många personer kommer att byta om där samtidigt? Om du planerar utrymmet på bästa sätt, kommer det också att uppfattas som trivsamt för de anställda och besökare att byta om i. Med rätt typ av inredning som omklädningsskåp och omklädningsbänkar kan du på ett enkelt sätt skapa en inbjudande och trevlig miljö.

Förvaring av kläder 

Det är viktigt att du tänker på vilka behov som ni har och vilken utrustning som behövs i omklädningsrummet. För vad ni behöver ha plats för, avgör vilka klädskåp som passar bäst i er miljö. Här ska du utgå från vad som ska förvaras i skåpen som väskor, arbetskläder, skor och annan utrustning.  Har ni ett begränsat utrymme är ett Z-skåp en perfekt lösning. Dessa skåp i plåt är smala upptill och breda nedtill, eller tvärtom. Det innebär att fler skåp får plats på en liten yta samtidigt som de invändigt erbjuder ett tillräckligt utrymme för både kläder och väskor. 

I en industrimiljö eller på en träningsanläggning kan det vara viktigt att klädskåpen har en välfungerande ventilation. Klädskåpen kommer med en passiv självventilering som standard, men det går även att koppla på mekanisk ventilation på flera klädskåp. Då kan man koppla på en aktiv ventilationstrumma till skåpen som gör att ventilationen går snabbare och gör att illaluktande och svettiga kläder känns fräschare. 

Småfackskåp

Med småfackskåp får ni en säker förvaring av värdesaker och det är en utmärkt lösning för att kunna låsa in mobiltelefoner, nycklar och smycken. Placera gärna dessa nära ingången så att man enkelt kan lägga in och ta ut sina inlåsta värdesaker.

Omklädningsbänk

En omklädningsbänk är både praktisk att ha, då den underlättar vid själva ombytet av kläder, men den ger även möjlighet för alla att sätta sig en stund för att varva ner och umgås. Här bör ni först och främst att tänka på hur många bänkar ni har plats för i rummet och då utgå ifrån rummets yta och hur många personer som kommer att kunna sitta ned samtidigt. 

Lättstädat utrymme

När du inreder rummet är det bra att tänka på att få det luftigt och att golvytan är så fri som möjligt för att underlätta städning av golvet och andra ytor. Förutom soptunnor för avfall, kan du utrusta rummet med säckhållare för tvättsäckar och tvättvagnar som gör att ni enkelt kan samla in och flytta smutsig tvätt.

Hur skapar du ett attraktivt och funktionellt omklädningsrum?

Här ger vi dig några saker att tänka på när ni planerar ert utrymme:

1. Golvytan – hur stor golvyta som finns är det viktigaste utgångsläget du har när du ska planera hur rummet ska se ut.

2. Inred efter behov – utgå ifrån hur många personer som kommer att vistas på ytan samtidigt.

3. Klädskåp – välj skåp efter vad som ska förvaras i skåpen.

4. Småfacksskåp – placera dessa nära dörren så att man snabbt kan låsa in och hämta upp sina värdesaker.

5. Omklädningsbänkar – dessa ger plats för att byta om och för att kunna sitta ner ett tag.

6. Krokar – underlättar för upphängning av kläder och handdukar.

7. Soptunnor – praktiska avfallsbehållare gör det lättare att hålla rent och fräscht.

;