För proffs inom industri och lager

Ljusguiden - Några av de vanligaste ljusbegreppen

Rätt arbetsplatsbelysning är bra både för miljön och oss människor. Forskning visar att rätt belysning gör oss friskare, piggare, gladare och mer effektiva.

Att tänka på belysningen borde egentligen vara självklart kan man tycka, men arbetsbelysningen glöms ofta bort. Och för att ytterligare krångla till det finns det några olika begrepp att hålla reda på. Vad är exempelvis Lux, Lumen och Kelvin?

Lumen (lm)
Är måttet på det totala ljusflödet från en lampa. Den mängden ljus som lampan ger ifrån sig i alla riktningar.

lumen
 


Lux (lx)
Ljuseffekten, illuminansen, mäter man i enheten Lux (lx). Hur mycket en yta blir belyst. En Lux är lika mycket som en Lumen per kvadratmeter.

lux
 


Kelvin (K)
Anger ljusets färg. Lägre kelvingrader innebär varmare sken. En gammal glödlampa har t.ex. en färgtemperatur på 2700K, medan dagsljus har en färgtemperatur på 6000K.

kelvin
 


Färgåtergivning (CRI eller Ra)
Är ett mått på hur bra ljuset återger färgerna. En ljuskälla med CRI = 100 återger färgerna optimalt. Utomhusljus har exempelvis optimal färgåtergivning (100). Ju lägre tal, desto sämre återges färgerna.

cri.PNG
 


Spridningsvinkel/Ljusbild
Brukar anges för riktade ljuskällor (punktbelysning) och berättar om bredden på ljuskäglan. Bredden brukar anges i grader. Det finns både smala och breda optiker för olika användningsområden.

spridningsvinkel

Läs mer om ljusbegreppen hos Sunnex – Ljusteknisk ordlista

Läs mer om de positiva belysningseffekterna hos belysningsbranschen.

Skriv en kommentar
;