Varde ljus

Företaget Sunnex bildades år 1974 i Sunne ovanför Karlstad men har numera sin verksamhet i centrala Karlstad. Deras specialitet är arbetsbelysning för krävande miljöer, exempelvis industrimiljöer, eller där flexibel och bra punktbelysning samt hållbarhet är av stor vikt.

marcus-SunnexNyligen hade vi besök av Marcus Krischel från Sunnex som hade vänligheten att visa oss en ljusare framtid.

belysningsvarvDet som gör de här arbetslamporna så utmärkta är att alla har designade lamphuvuden i aluminium vilket gör dom tåliga mot smällar, stötar och vibrationer. Dessutom får lamporna optimal ljusintensitet och goda kylningsegenskaper vilket resulterar i lång livslängd.

marcus-Sunnex4De flesta arbetslamporna är också klädda i ett speciellt gummihölje, Thermoplastic polyurethane, TPU som skyddar från smuts, olja och fukt samtidigt som det är oerhört hållbart. 

Sunnex har även levererat lampor till rymdforskningsinstitutet Nasa. Marcus berättade lite skämtsamt att deras belysning kanske till och med har varit på månen.

Ljusguiden - Några av de vanligaste ljusbegreppen

Lumen (lm)
Är måttet på det totala ljusflödet från en lampa. Den mängden ljus som lampan ger ifrån sig i alla riktningar.

lumen
 


Lux (lx)
Ljuseffekten, illuminansen, mäter man i enheten Lux (lx). Hur mycket en yta blir belyst. En Lux är lika mycket som en Lumen per kvadratmeter.

lux
 


Kelvin (K)
Anger ljusets färg. Lägre kelvingrader innebär varmare sken. En gammal glödlampa har t.ex. en färgtemperatur på 2700K, medan dagsljus har en färgtemperatur på 6000K.

kelvin
 


Färgåtergivning (CRI eller Ra)
Är ett mått på hur bra ljuset återger färgerna. En ljuskälla med CRI = 100 återger färgerna optimalt. Utomhusljus har exempelvis optimal färgåtergivning (100). Ju lägre tal, desto sämre återges färgerna.

cri.PNG
 


Spridningsvinkel/Ljusbild
Brukar anges för riktade ljuskällor (punktbelysning) och berättar om bredden på ljuskäglan. Bredden brukar anges i grader. Det finns både smala och breda optiker för olika användningsområden.

spridningsvinkel

Läs mer om ljusbegreppen hos Sunnex – Ljusteknisk ordlista

arbetsbelysningindustri