Tid är pengar på Bergs Timber

 
 

Tid är pengar på Bergs Timbers sågverk i Orrefors. Mätstation, såglinje, justerverk, hyvleri, pannhus, truckar och lastmaskiner, allt måste rulla som en – ja, en väloljad maskin. Skulle ett haveri uppstå måste det repareras fort, oavsett tid på dygnet och oavsett vems skift det är. Runelandhs hjälper till att hålla ordning i verkstaden.

Bergs Timber producerar och säljer sågade och vidareförädlade trävaror för den svenska byggvarumarknaden och för export till Europa och Mellanöstern. Biprodukter från produktionen säljs till massa- och spånskiveindustrin och som bränsle. Företaget har tre sågverksanläggningar,
i Mörlunda, Järnforsen och i Orrefors. Jim Sjöberg är arbetsledare på verkstaden i just Orrefors.

– Vi reparerar och underhåller maskinpark och alla fordon på hela sågverket. Det blir mycket underhåll men även akuta reparationer. Vi jobbar i skift och verkstaden är bemannad dygnet runt, förklarar han.


Var sak på sin plats

Jim är även ansvarig för lagerhållning av reservdelar. Det blir en hel del kopplingar, lager och drev och det är här som Runelandhs har bidragit med lite struktur.

– Jag märker upp allt som kommer in i verkstaden direkt och skriver vilken maskin det passar till. Sen hamnar det i Runelandhs hyllor och backar som också är märkta, säger Jim, som gillar Runelandhs för att han får raka besked om när det han beställer ska komma. Och bra produkter till bra priser så klart.

 Som Jims skrivbord och tippcontainrarna som används för att källsortera i verkstaden. Och de fiffiga skåpen som kom som platta paket men enkelt förvandlades till praktisk verktygsförvaring. Ordningen är A och O i verksamheten.  Verkstaden är bemannad dygnet runt och man måste ständigt vara redo att rycka ut vid ett eventuellt haveri, oavsett vem det är som jobbar.

– Reparationer måste gå fort, då håller det inte att springa runt och leta efter en pryl i flera timmar. Maskiner som står still kostar pengar säger Jim, som trivs väldigt bra på Bergs Timber och bor bara 3 km från jobbet, på bekvämt cykelavstånd. När det inte snöar på tvären.

 
 
 
 

Bygger för att hålla

Jim har arbetat på Bergs Timber i fyra år. Innan dess var han anställd på ett byggföretag som anlitades av Bergs Timber för att bygga anläggningen i Orrefors. Sedan dess har sågen utrustats med nytt lunchrum och tillbyggt omklädningsrum, komplett med bastu och eget gym!

– Vi hade genomgång av maskinerna med en kille från ett gym inne i Kalmar. Vi ska ju orka en hel del och då är det bra att kunna träna i förebyggande syfte – precis som vi underhåller maskinerna så att de inte går sönder, skrattar Jim.

Bäst med att arbeta på Bergs tycker han att det är att jobba med det han gillar bäst, teknik och mekanik. Att man måste ha en bred kompetens och tillfredsställelsen av att lösa problem är också stora plus. Jims motto är: Vi ska lösa det mesta själva. Att ringa in någon tar tid och kostar pengar.

  - Ingen dag är den andra lik, säger Jim. Ibland kan det kännas so en nackdel att inte kunna planera, men det blir i alla fall aldrig långtråkigt och tiden går fort. Det är väl ett tecken på att man trivs med sitt jobb?
Jim gillar att handla lokalt och uppskattar den nära relationen med Sven och Jonas på Runelandhs.

  - Jag vet att om jag är inne i Kalmar så kan jag alltid slinka in och prata med dem mellan fyra ögon. Den kontakten är viktig.