Ytbehandling på djupet

landningssida_rostfritt_800x350.jpgHanden på hjärtat. Visst är det så att du ibland undrat över vad för sorts ytbehandling du ska välja, eller vad det är för skillnad, eller likhet mellan de olika bearbetningarna?

Att ytbehandla en produkt görs inte bara för att den ska bli fin att titta på, även om den i många fall blir så, utan för att den ska bli mer motståndskraftig. Exempelvis mot förslitningar eller mot rost.

Vi har sammanställt några av de vanligast förekommande behandlingarna vad gäller metaller med en kort förklaring som vi hoppas ska hjälpa. Vill du gå in mer på djupet, eller rättare sagt ytan, finns mer att läsa här. http://www.ytbehandling.eu/

Pulverlack

Pulverlackning används för att ge ett hållbart färglager och är en mycket miljövänlig och ekonomisk metod eftersom inga farliga lösningsmedel eller ångor används. Ekonomisk eftersom det pulver som inte fastnar vid appliceringen, kan användas igen. Den färdiga produkten blir mycket slitstark och livslängden är lång. Dessutom blir ytan jämnare jämfört med vanlig våtlackering. Pulverlackering är en teknik där pulvret sprutas över ytan med en speciell pulverspruta. Lacken fastnar eftersom pulvret utsätts för en elektrisk laddning som gör det statiskt och sedan härdas ytan genom uppvärmning. Pulverlacken i sig ger inget rostskydd utan måste i så fall för- eller efterbehandlas.

Förzinkning

Elförzinkning
Förzinkning är en behandling som ger skydd mot rost (korrosion) och slitage. När du inte har så höga krav på rostskydd går det bra att använda Elförzinkning som ger ökat korrosionsskydd och förbättrar egenskaper som värmetålighet och slitstyrka. Elförzinkning är en process där materialet doppas i strömförande vätska innehållande zink och på så sätt skapas en reaktion som gör att ett tunt lager zink fastnar på metallen.

Varmförzinkning
Utomhusprodukter brukar vanligtvis varmförzinkas eftersom den processen ger ett tjockare ytskikt mer lämpade för utomhus och fuktiga miljöer. Här doppas metallen i ett flera hundra grader varmt bad av flytande zink vilket ger ett tjockare lager som i sin tur ger bättre skydd mot rost och slitage. Varmförzinkning ger en mattare yta och brukar oftast efterbehandlas med någon sorts lackering.

Man brukar även kalla varmförzinkning för galvanisering.

Förkromning

Att kroma en produkt används oftast som ett sätt att göra den mer tilltalande. Ytan blir mycket stilig att titta på och används ofta inom butiksinredning och till bilar. Men processen innebär även en viss hållbarhet mot rost och slitage. Förkromning används mestadels som en för- eller efterbehandling av en yta eftersom det huvudsakliga syftet är att få en snygg glänsande yta. Exempelvis efter en förzinkningsprocess. Ofta är kromskiktet tunnare än en millimeter.

Rostfritt stål

Att framställa rostfritt stål är till skillnad mot förkromning, där bara ett tunt skikt fästes på ytan, en process där andra metaller smälts samman med stålet.

Rostfritt stål innehåller minst 11-12 % krom. När kromhalten överstiger c:a 11 % bildas en tunn hinna (osynligt för ögat) som skyddar det underliggande stålet mot rost. Skiktet är självläkande (till en viss grad). Om stålets yta t.ex. repas så återskapas ytskiktet med hjälp av omgivningens syre. Motståndskraften mot rostangrepp ökar om kromhalten ökar.

Som med det mesta finns rostfritt stål i flera olika typer med olika egenskaper anpassade för en mängd användningsområden. Den vanligaste gruppen är austenitiskt rostfritt stål. Ofta används 18/8 och 18/10-stål (EN 1.4301) som innehåller 18 % krom och 10 % nickel, respektive 18 % krom och 8 % nickel. Används ofta i inomhusmiljöer.

Tillsätter man molybden (en sorts metall) blir det syrafast stål (EN 1.4404) som klarar saltvattenmiljöer bättre. Exempelvis bra vid kustområden, industri, simhallar.

Läs mer om rostfritt stål och de olika klassificeringarna

Runelandhs rostfria produkter