Säkerhet på lagret

eab_pallstall.jpg

EAB är experter på lagerinredning och säljer bland annat pallställ. Mats Carlsson jobbar som affärsansvarig inom lagerinredningar nämner att när det kommer till lagerinredning och pallställ är det några punkter som står i fokus. Säkerhet och Ergonomi som tillsammans bildar en säker lagermiljö.

Säkerhet på lagret är en stor puck med många standarder och förordningar att ta hänsyn till. En lagermiljö är en arbetsplats där människor och truckar ofta arbetar på gemensamma ytor och då är det viktigt att säkerhetstänket är med redan från början. EAB har ett helt dokument dedikerat till säkerheten på lagret med bland annat Europastandarder, krav från arbetsmiljölagen, krav från arbetsmiljöverket, viktiga tillbehör och kontroll av lagerinredningar.

Det kanske är lätt att glömma tillbehören men de är ack så viktiga för din och andras säkerhet.

Påkörningsskydd för gavel är ett viktigt skydd mot, som namnet antyder, påkörning av exempelvis truck. Likväl stolpskydd. De här skydden förhindrar påkörningar på pallställens gavlar och stolpar som i värsta fall kan orsaka att hela pallställ blir instabila och i värsta fall rasar.

Ryggnät, eller rasskydd monteras på pallställ och förhindrar att last ramlar ut. Extra viktigt om pallställen är höga. Genomskjutningsskydd finns också som säkerhet och förhindrar att pallarna tippar över kanten.

Sedan har vi nätbalkplan, ett sorts rasskydd, som med fördel placeras över passager där truckar och gemene man rör sig.

Är du i tagen att köpa pallställ är det viktigt att kontrollera att de uppfyller säkerhetsstandarder likt EN (European Standard).

Vad gäller ergonomi så har utdragsenheter blivit väldigt populära. Med en utdragsenhet drar du enkelt ut pallen från pallstället genom att frigöra en låsspärr och på så sätt enklare få tillgång till godset samtidigt som du får en bekvämare arbetsställning.

Skrivet av Klas Lundin 2017-10-17