Fotsaken är huvudsaken

allaTreFör mycket stillasittande är som de flesta känner till inte nyttigt. Ett motmedel är att växla mellan stående och sittande vid skrivbordet.

Men vad står vi på när vi väl står upp?

Runelandhs testar fortsätter med att prova tre olika ståmattor under tre dagar. Det här testet är uppdaterat och nu har även Mathias fått prova två mattor, så egentligen är det fyra mattor i testet.

Den här gången hade jag till min hjälp Jonas Rydén - försäljare, Linda Johansson - logistikansvarig och Fredrik Sturesson - webbadministratör. De har under tre dagar fått prova vilken matta de tyckte bäst om att stå på. Varje matta hade de under en dag för att sedan skifta. 

Mathias Nemback - säljkoordinator, som senast var min monteringskompis till kontorsmöblerna, har även han fått prova en ståmatta. Mathias har fått testa Avlastningsmatta Senso Square, som är en nyhet, och kommenterar den i slutet. 

De mattor som använts är följande tre:

Arbetsplatsmatta Senso Elite

Arbetsplatsmatta-Senso-Elite

linda.pngLinda Johansson tycker att Senso Elite är väldigt skön att stå på.

– Särskilt utan skor, men den är något för hård för min smak. Sedan är den något svårflyttad när du lätt vill flytta undan den för att sitta ned vid skrivbordet, säger Linda.

Mattan är lite för hård för mig en hel dag. Men annars är den väldigt skön att stå på. Bubblorna i mattan fungerar lite som massage för fötterna.


jonasRyden.png

Jonas Rydén tycker att ståmattan Senso Elite är riktigt skön att stå på.
– Den här mattan kan jag stå en hel dag på och bulorna på ytan gör den extra skön att stå på i bara strumplästen, det fungerar som lite massage under fotsulorna, säger Jonas.

En matta du med lätthet klarar en hel dag på och mattan klarar även lite tyngre personer. Dessutom fungerar den här mattan både på kontoret och ute i verkstaden vid arbetsbänken. Ståmattan är gjord av tåligt gummi och saknar tyg så den klarar t.ex. kaffespill. Min vinnarmatta!


fredrik.pngFredrik Sturesson tycker att Senso Elite är något hårdare än de andra mattorna.
– Men tack vare bubblorna på mattan så blir det som massage för de trötta fötterna och det gör att det går att stå en hel dag på den, säger Fredrik.

Det märks att Senso Elite är av toppkvalité! Jag kan stå på mattan en hel arbetsdag utan problem (med små mikropauser såklart). För mig gör det inget att den ser mer industriaktig ut. Min vinnarmatta. Den är grym!


Avlastningsmatta

Avlastningsmatta

linda.pngLinda Johansson har sedan ett år den här mattan på sitt kontor.

– Jag är väldigt nöjd med den här avlastningsmattan. Den är lite mjukare och mer stuns i jämfört med Senso Elite. Den är lagom stor och enkel att skjuta in under skrivbordet när jag sitter ner.

Det här är en matta jag har trivts väldigt bra med. Lagom mjuk och skön att stå på dessutom ser den bra ut tillsammans med mitt skrivbord. Helt enkelt en bra ståmatta. Passar mig som hand i handske!


jonasRyden.pngJonas Rydén säger att avlastningsmattan är riktigt skön att stå på några timmar.

– Står du mer än fyra timmar blir du lite trött. Det här är en matta som håller att stå på några timmar i stöten, säger Jonas.

En riktigt skön och snygg matta och passar för dig som står några timmar i stöten. Passar perfekt för kontoret, enkel att skjuta in under skrivbordet.


fredrik.pngFredrik Sturesson tycker att avlastningsmattan är medelmjuk och skön att stå på.
– Du kan stå en hel dag på mattan så länge du tar pauser emellanåt, säger Fredrik.

Skön och prisvärd ståmatta som rekommenderas starkt av mig. Den har allt förutom ”massage-bubblorna”. Subtil och mörk matta som passar alla kontor.


Avlastningsmatta Senso Office 

NyaMattan

linda.pngLinda Johansson säger att Senso Office t.o.m. är bättre än hennes gamla favorit.

– Den här är snäppet bättre. Mjuk, skön och snygg, säger Linda.

Min vinnarmatta! Den här ståmattan är mjuk, skön och snygg. Lagom stor och enkel att skjuta in under skrivbordet när jag sitter ner. Den här mattan vill jag behålla!


jonasRyden.pngJonas Rydén tycker att Senso Office är väldigt skön men att den i likhet med avlastningsmattan är optimal för dig som inte ska stå en hel dag.

Mjukaste mattan av de tre och väldigt skön att stå på några timmar, sedan blir den något för mjuk i mitt tycke. Mattan ser bra ut och är lätthanterad, enkelt att skjuta in den under skrivbordet när du ska sänka bordet och sitta ner.


fredrik.pngFredrik Sturesson tycker Senso Office väldigt skön att stå på men att det efter några timmar börjar bli lite tröttsamt för fötterna.

Det här är en mycket bra ståmatta som passar perfekt till kontor eller vilken inomhusmiljö som helst. Den ser professionell ut och smälter bra in i kontorsmiljöer. Men den kanske inte passar för industriarbetsplatser eftersom den antagligen slits snabbare på sådana platser.

 

Summering

Jonas Rydén och Fredrik Sturesson håller ståmatta Senso Elite som vinnare. Båda tycker att den håller att stå på en hel dag tack vare att den är något hårdare samt att bubblorna i mattan fungerar som massage för fötterna.

– Det jag tycker skiljer ståmattorna åt är att Senso Elite, som ju är några kronor dyrare, faktiskt håller att stå på en hel dag. Även de två andra mattorna är sköna och håller måttet bra. Men nu när jag har provat mattorna märks skillnaden tydligare. De andra mattorna är sköna men lite mjukare och för mig fungerar de då lite sämre att stå på en hel dag, säger Fredrik.

Linda Johansson håller ståmattan Senso Office som vinnare tack vare att den är mjuk och riktigt skön att stå på och att den dessutom passar bra in i kontorsmiljöer.

– Trots att jag stod mer än vanligt de här tre testdagarna tycker jag att tröttheten i kroppen kändes mindre varje dag, så det här med ståmattor rekommenderar jag varmt, säger Linda med ett leende.

 

Avslutningsvis har Mathias Nemback fått prova nyheten Avlastningsmatta Senso Square.

sensoSquare.jpg

– Innan den här ståmattan hade jag Senso Office vilken jag tyckte mycket bra om. Den är både snygg och prydlig samtidigt som den är skön att stå på. Det är en matta som passar perfekt för dig som växlar mellan stående och sittande ganska ofta, säger Mathias.

Jag tycker att Senso Square är skönare att stå på eftersom tyget på ovansidan är lite knottrig och det blir nästan som massage för fötterna om du står i strumplästen, vilket säkerligen är bra för blodcirkulationen. Den är inte heller lika mjuk som Senso Office vilket innebär att jag kan stå några timmar extra innan jag sätter mig ner. Det här är min favorit av de här två, säger Mathias.

mathias_matta.jpg

  1. Senso Elite fick två röster (och vann testet)
  2. Senso Office fick en röst
  3. Nya Senso Square fick en röst (kanske lite orättvist eftersom Mathias är den enda som provat den mattan)

 

Skrivet av Klas Lundin 22 september 2016, uppdaterat 2017-11-28