Nu sätter vi oss.

För ett litet tag sedan hade vi besök av Mikael Carlsson från Be-Ge som är en av våra leverantörer av kontorsstolar. Be-Ge har en lång historia och startade 1934, då mest som återförsäljare åt Ford i Oskarshamn och strax därefter åt Scania. Sedermera utvecklade Be-Ge förarstolar och sedan är inte hoppet så stort till kontorsstolar. Läs mer om Be-Ges historia >>

Kapitlet kontorsstolar är omfattande för att säga lite. Det är mycket du måste tänka på vid stolsbyte. Exempelvis vilket material du vill sitta på, ska det vara tyg? Vilket tyg i så fall? Ska stolen vara utrustad med fotstöd? Ska ryggen vara låg eller hög, smal eller tjock? Ska du sitta mycket eller mittemellan eller bara korta stunder?

begeMikael

Ja frågorna är många och för varje person kan önskemålen och behoven variera. Men det finns tre gyllene regler att förhålla sig till när du väljer kontorsstol.

  • Sitthöjden – Knäna ska alltid vara lägre än höften.
  • Sittdjupet – Ju mindre sittdjup desto bättre balans. Mikael gör liknelsen med om du sitter på ett staket så balanserar du omedvetet för att hålla dig kvar. Det tränar ryggen och ger bra balans.
  • Gungan – du ska kunna vicka dig bakåt utan att behöva ta i, även här ska du känna att du har bra balans.

Ullmanstolen.jpg

Med sig hade Mikael ett antal kontorsstolar att prova. Först ut är Ullmansstolen. En stol som kanske kan uppfattas som lite speciell men med unika egenskaper. Till att börja med är sitsen i framkanten lite mer lutande än de andra stolarna, vilket ger effekten att knäna automatiskt är lägre än höften, något som i långa loppet är bra för ryggen eftersom balansen blir bättre om du har mindre sittyta. Ullmanstolen har också ett lite smalare ryggstöd vilket gör att rörligheten i sidled blir större.

sverigestolen

Sedan visades Sverigestolen som har blivit något av en storsäljare. En mycket bra ”allroundstol” som passar för de flesta ändamål. Stolen har fem års garanti och har en rekommenderad sittid på c:a tio timmar.

Vi har också så kallade Bevakningsstolar, stolar som är lite kraftigare och gjorda att kunna sitta i under längre tidsperioder, därav namnet. Oftast har de här stolarna även lite grövre tyg mer anpassade för arbetskläder än för vanliga kläder.

– Bra stolar i all ära, men vi får inte glömma att variation är nyckelordet, säger Mikael. Har du ett höj– och sänkbart skrivbord är mycket vunnet. Variera er arbetsställning, både sitt och stå.

– Höj bordet innan du går hem så vet du att du har ett höj- och sänkbart skrivbord, säger Mikael lite skämtsamt.

Nu var det dags att avnjuta det medtagna fikat, vetekransar. Kanske ska vi då stå och äta efter allt sittande…?