För proffs inom industri och lager

Enkel vård av utemöbler - Guide & Tips

Enkel vård av utemöbler

Oberoende om du har en trämöbel eller en möbel i metall, är det viktigt att veta hur du vårdar dina utemöbler för att du ska få så lång livslängd som möjligt. Nedan följer våra tips på hur du tar hand om dina möbler så att du kan njuta av dina utemöbler riktigt länge!

Allmänna skötselråd för utemöbler

Dina utemöbler är gjorde för att klara av att stå utomhus, men väder och vind sliter på dina möbler över tid om man inte är försiktig. Det är alltid bäst att ställa möblerna i skydd under vintern alternativt täcka över dem med en presenning, då förlänger du livslängden på dina möbler. Som absolut minsta skötselråd rekommenderar vi att luta dina möbler så att vatten rinner av.

Tvätta av dina utemöbler med vatten blandat med såpa eller diskmedel ett par gånger per säsong, så håller du dem rena och fina. Har du fått ytligt mögelangrepp, algavlagringar eller liknande tvättar du av din utemöbel med lite vatten utspätt med ättika. Se gärna till att dra åt dina skruvar på din trämöbel regelbundet också då de ibland kan röra på sig eftersom trä är ett levande material. En bra vana är att alltid dra åt skruvarna innan du vinterförvarar dina trämöbler. Gör du rent utemöblerna och drar åt skruvarna innan du vinterförvarar sparar du på jobbet du måste göra till våren!

Vård av trämöbler

Trä är ett levande material, och som sådant kan kåda, små sprickor och färgskiftningar förekomma. Detta är fullt normalt och något man bör förvänta kan ske på en trämöbel. Mjuk kåda kan tas bort med terpentin och stelnad kåda kan skrapas bort. Dock är det viktigt att behandla utemöbeln enligt de skötselråd som finns för att behålla den fin, annars kan trämöbeln förstöras fort. Sättet du tar hand om just din utemöbel är beroende på vilket trä den är gjord av:

trämöbler

Ek, teak eller ädelträ: Är dina utemöbler av ek, teak eller ädelträ innehåller dem naturligt mycket olja och de behöver oftast inte behandlas direkt. Teak bleknar dock väldigt snabbt och blir silverfärgat om du inte tar hand om det, olja in din möbel om du vill att den ska behålla sin färg.

Obehandlat trä: Om dina trämöbler är obehandlade kommer de inte klara sig vidare bra i det nordiska vädret utan att du behandlar dem. Du har två alternativ, antingen målar du möblerna eller oljar in dem. Om de har varit målade tidigare är det alltid rekommenderat att slipa ner den gamla färgen och lägga på ett nytt lager. Måla gärna när det är fint väder, då hinner färgen torka ordentligt tills det är dags att använda möbeln igen.

Hardwood (Akacia): Hardwood är ett samlingsnamn för alla olika typer av lövträd som kommer oftast från Sydostasien. Kontrollera gärna att din utemöbel har FSC-märkning, så vet du att du har en möbel som undviker avverkningshotade träslag. Hardwood oljas gärna flera gånger per år för att bibehålla sina goda egenskaper. Olja ytan ordentligt i flera omgångar tills du ser att träet inte suger upp mer av oljan, stryk därefter bort överflödig olja med en trasa eller papper. Upprepa utefter behov och slitage på möbeln.

Furu: Furu ska behandlas från det att den är nyinköpt och sedan minst två gånger till under det första året. Efter första året räcker det med att man behandlar möbeln en gång per år eller vid behov. Olja in ytan och låt träet suga in oljan, torka bort all överflödig olja med en trasa eller papper.

Om du är osäker på när du behöver olja in din trämöbel är tipset att titta på ytan. När regndroppar sugs in i träet och inte lägger sig på ytan längre är det dags att olja in möbeln igen. Tvätta av din möbel först, slipa den en omgång med sandpapper för att rensa ytan ordentligt. När förarbetet är gjort stryker du på olja med pensel så det tränger in ordentligt i träet. Torka bort all överflödig olja som flyter ovanpå träet. Om dina trämöbler står på gräs under sommaren skapar det oftast problem med att benen blir våta. För att säkra dig mot problem med ben som släpper olja, finns det ett enkelt knep man kan använda sig av. Häll olja i ett upp och nedvänt lock från en burk, ställ benet till din utemöbel på locket. Locket kommer fungera som en liten damm för oljan som sen sugs upp i benet, vilket gör att du skyddar din trämöbel. Gör det på alla fyra benen samtidigt och låt den stå tills den sugit in all olja du har hällt i locket, så har du skyddat dina ben från vätskor!

Vård av plastmöbler

Plastmöbler är smidiga och enkla att använda som utemöbler. De är oftast gjorda av plast som är UV-stabiliserad vilket gör att möblerna inte bleks lika lätt av solen. Fördelen med plastmöbler är att de är relativt underhållsfria under hela sin livslängd, vilket gör att du enkelt kan vårda dem. Dock finns det några skillnader man ska tänka på vid plastmöbler:

plastmöbler

Aintwood: Aintwood är en genomfärgad polystyren som liknar målat trä men är tillverkad av plast. Fördelen är att det kräver minimalt med underhåll men du får ett mer trä-likt material. Aintwood är väldigt tåligt och klarar temperaturer mellan -25 till +50 Celcius. Underhåll är lika enkelt, tvätta av regelbundet med lite vatten utblandat med såpa eller diskmedel.

Konstrotting: Har dina utemöbler någon typ av konstrotting är rekommendationen att förvara dem inomhus. Konstrotting blir skör av kyla och kan därför enkelt gå sönder när dem står utomhus över vintern. Rengöring är enkelt, tvätta av med vatten utblandat med såpa eller diskmedel. Viktigt att tänka på, använd ej högtryckstvätt på konstrotting då det är enkelt att rottingen går sönder av trycket från strålen.

Övriga plastmöbler: Torkas av regelbundet med vatten utblandat med såpa eller diskmedel.

Vård av metallmöbler

Utemöbler gjorda av metall är stryktåliga möbler som har lång livslängd. Beroende på vilken metall möbeln är gjord av finns det olika sätt att ta hand om den. Kontrollera noggrant vad för metall just din möbel är gjord av, så du tar hand om den på rätt sätt!

metallmöbler

Aluminium: Utemöbler gjorda av aluminium behöver vinterförvaras, då mår dem som absolut bäst. I övrigt behöver de endast tvättas av vid behov eller ett par gånger per år, då med såpavatten endast. Tänk på att om din möbel har plastdetaljer eller trädetaljer krävs det separat vård för just dessa delar.

Gjutjärn: Gjutjärn är en klassiker i trädgården, gärna vitlackerat och designat med inspiration från 1800-talet, och klarar av att stå ute året om. Se till att borsta rent rost från möbeln med en stålborste och måla med en rostskyddande färg, därefter med möbelfärg i valfri kulör. Är din möbel lackerad lackas den om vart 4-5 år beroende på hur skyddat de stått under åren. Vinterförvara gärna din utemöbel, men det är inget tvång då gjutjärnsmöbler ofta är väldigt tunga att flytta runt på.

Rostfritt stål: Utemöbler gjorde i rostfritt stål är mycket vädertåliga, och klarar av att stå ute året om om det skulle vara så. Ibland kan dock ytrost bildas beroende på hur bra skyddet är på möbeln. Skulle det vara så finns det rengöringsmedel framtagna specifikt för rostfritt stål du kan använda, som både rengör och efterlämnar en skyddande yta på din möbel. Behandla möbeln cirka 2 gånger per år så håller din möbel sig fin länge.

divider

Nu har du fått alla tips du behöver veta för hur du tar hand om din utemöbel. Så länge du sköter din möbel på rätt sätt efter materialet den är tillverkad i, kommer du kunna njuta av att sitta utomhus länge!